IGUALADA, CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA 2018-2022

Des de l’Ajuntament d’Igualada considerem la infància com a col·lectiu fonamental en el procés de construcció d’una societat millor. Els infants, amb caràcter  propi i amb drets reconeguts, han de poder visualitzar les seves necessitats i inquietuds en les polítiques locals. Des del Departament d’Infància ens marquem com a objectiu en aquest sentit, dissenyar i desenvolupar projectes socioeducatius amb caràcter cultural i lúdic fomentat la participació activa dels infants de la nostra ciutat.

Recentment, amb la voluntat de promoure la participació dels infants de la ciutat de manera responsable i crítica pel que fa a la presa de decisions del govern local en temes que els afecten directament, es crea el Consell Municipal d’infància i la ciutat rep la distinció d’Igualada, Ciutat Amiga de la Infància d’Unicef.

 

*Vídeo realitzat pel Consell d’Infants d’Igualada durant la situació d’emergència COVID que va viure la nostra ciutat d’Igualada. Gràcies Infants !! Març 2020

Igualada ha rebut el segell de Ciutat Amiga de la Infància, atorgat per UNICEF, i l’ostentarà, com a mínim, fins l’any 2022. Aquest 7 de novembre l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la tinent d’Alcalde d’Acció Social, Igualtat, Infància i Joventut, Carme Riera, han donat els detalls d’un guardó que es recollirà el proper dia 27 en un acte que tindrà lloc a Oviedo.

El passat 25 d’octubre, aquest organisme va fer públics els noms dels 114 nous membres que han entrat a formar part de la Xarxa de Ciutats Amigues de la Infància, entre els quals hi ha la capital de l’Anoia, juntament amb altres ciutats catalanes com Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sitges o Martorell. Amb aquestes incorporacions, ara mateix ja són 274 els governs locals de l’Estat integrats en aquesta xarxa, aquells que es distingeixen per haver situat la infància al centre de la seva acció: això suposa, segons UNICEF, que el 41% d’infants viu avui en una Ciutat Amiga de la Infància. La xarxa s’estén per una trentena de països dels cinc continents.

Ciutats Amigues de la Infància · Una Ciutat Amiga de la Infància és aquella ciutat, poble, comunitat i sistema de govern local compromès amb el compliment dels drets de les nenes, els nens i els adolescents, seguint la Convenció sobre els Drets dels Infants, i promovent també una ciutadania democràtica amb i per la infància.

El secretariat encarregat d’avaluar les candidatures presentades i atorgar les distincions el constitueixen el Comitè Espanyol d’UNICEF, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA).

El compromís dels governs reconeguts es fa palès en el fet que cadascun d’ells ha dissenyat un Pla Local d’Infància amb la finalitat de contribuir als cinc objectius marc de la iniciativa: cada infant és valorat, respectat i tractat justament dins la seva comunitat; les veus, necessitats i prioritats de cada nen i nena són escoltats i considerats en les normatives i polítiques públiques, els pressupostos i les decisions que els afecten; tots els infants tenen accés als serveis essencials de qualitat; tots els nens i nenes viuen en entorns segurs i nets; i tots ells tenen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci.

Els infants, protagonistes de les polítiques públiques · Segons han destacat Riera i Castells, aquest reconeixement posa en valor la tasca de l’Ajuntament d’Igualada, en coordinació amb les entitats locals i amb els propis nens i nenes, a l’hora de liderar un procés continu d’implementació de polítiques i mesures que millorin el benestar dels més petits.

En aquest sentit, posen de manifest que el reconeixement correspon al compromís i l’esforç que s’ha dut a terme per incorporar la infància i l’adolescència al centre de l’agenda política. Entre altres accions, s’ha creat el Consell Municipal dels Infants –format per escolars entre 9 i 12 anys i que renovarà els seus membres la setmana vinent– i s’ha elaborat també del Pla Local d’Infància i Adolescència, una eina de treball transversal, elaborada sobre la base d’una diagnosi prèvia, que unifica prioritats i estableix línies d’acció comunes i compartides.

També s’està apostant per convertir els infants de la ciutat en protagonistes amb capacitat de decisió, involucrant-los en processos participatius com el que està definint actualment com ha de ser la futura ampliació del Parc Central, que es preveu destinar al joc, el lleure i l’esbarjo, o incorporant propostes nascudes al Consell Municipal dels Infants als diferents actes i esdeveniments culturals i festius. En aquesta línia, precisament, el proper 25 de novembre i també al Parc Central, se celebrarà la segona edició del Dia dels Drets dels Infants, una jornada lúdica que situa els infants i les seves famílies com a protagonistes.

La voluntat de l’Ajuntament des d’ara, segons avancen Castells i Riera, és  potenciar encara més les polítiques públiques orientades als infants i adolescents, reforçar aquelles iniciatives, espais i recursos que ja tenen a l’abast i generar-ne de nous encaminats a incentivar la seva participació, incrementar el seu benestar i facilitar el seu desenvolupament personal. En aquest marc, han destacat específicament la voluntat de desenvolupar un projecte de gran abast que pugui optar a ser premiat al Certamen de Bones Pràctiques de la UNICEF, que reconeix aquelles iniciatives exemplars en àmbits com la planificació urbana sostenible, l’atenció als col·lectius vulnerables, les estratègies innovadores de participació, l’abordatge de problemes de violència en l’àmbit educatiu o de les xarxes socials, els models d’èxit en inclusió social, les campanyes efectives per al benestar o l’aplicació de l’Agenda 2030 o Agenda Hàbitat III, sempre enfocades cap a la infància i l’adolescència.

 

IGUALADA REP LA DISTINCIÓ DE CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA DE LA UNICEF

Per part de l’Ajuntament hi han assistit l’alcalde, Marc Castells, i el regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals, Pere Camps

27-11-2018

 

El Palau de Congressos d’Oviedo ha acollit aquest dimarts, 27 de novembre, la gala de lliurament dels premis de la UNICEF als nous governs locals reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància per al període 2018-2022. Per part de l’Ajuntament d’Igualada hi han assistit l’alcalde, Marc Castells, i el regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals, Pere Camps. L’acte ha comptat amb la presència, entre altres, del president del comitè espanyol de la UNICEF, Gustavo Suárez, de l’alcalde d’Oviedo, Wenceslao López, i de la consellera de Serveis i Drets Socials del govern d’Astúries, Pilar Varela.Un a un, els 114 municipis que s’incorporen per primera vegada a la Xarxa de Ciutats Amigues de la Infància, han anat pujant a l’escenari i han recollit el diploma acreditatiu. Amb aquestes incorporacions, ja són 274 els governs locals de l’Estat integrats en aquesta xarxa, aquells que es distingeixen per haver situat la infància al centre de la seva acció. La xarxa arriba a una trentena de països dels cinc continents.

Una Ciutat Amiga de la Infància és aquella ciutat, poble, comunitat i sistema de govern local compromès amb el compliment dels drets de les nenes, els nens i els adolescents, seguint la Convenció sobre els Drets dels Infants, i promovent també una ciutadania democràtica amb i per la infància. El secretariat encarregat d’avaluar les candidatures presentades i atorgar les distincions el constitueixen el Comitè Espanyol d’UNICEF, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA).

El compromís dels governs reconeguts es fa palès en el fet que cadascun d’ells ha dissenyat un Pla Local d’Infància amb la finalitat de contribuir als cinc objectius marc de la iniciativa: cada infant és valorat, respectat i tractat justament dins la seva comunitat; les veus, necessitats i prioritats de cada nen i nena són escoltats i considerats en les normatives i polítiques públiques, els pressupostos i les decisions que els afecten; tots els infants tenen accés als serveis essencials de qualitat; tots els nens i nenes viuen en entorns segurs i nets; i tots ells tenen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci. Marc Castells afirma que “creiem fermament que els nostres infants i adolescents han de ser actors destacats en el dia a dia de la ciutat i, per això, els volem dotar d’eines per a fer sentir la seva veu i perquè tinguin la capacitat d’incidir en les polítiques i decisions que els afecten directament”. I, en aquesta línia, ha recordat iniciatives de recent impuls per part de l’Ajuntament d’Igualada, com el Consell Municipal dels Infants o el procés participatiu que es porta a terme als centres escolars de la ciutat per a definir la futura ampliació del Parc Central.

Més informació AQUÍ.