IGUALADA, RENOVA EL SEGELL DE CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA 2023-2027

* Font: Vídeo realitzat per Unicef amb els Infants del Consell d’Infants d’Igualada, Sabadell i Santa Coloma de Gramanet.

Igualada renova el segell d’Unicef com a Ciutat Amiga de la Infància 2023-2027.

L’aposta pel consell d’infants, l’estratègia de ciutat jugable així com la participació en dos projectes europeus que treballen la igualtat són elements claus d’aquesta renovació

Des de l’Ajuntament d’Igualada considerem la infància com acol.lectiu fonamental en els procés de construcció d’una societat millor. Els infants, amb caràcter propi i amb drets reconeguts, han de poder visualitzar les seves necessitats i inquietuds en les polítiques locals. Des del Departament d’Infància ens marquem com a objectiu en aquest sentit, dissenyar i desenvolupar projectes socioeducatius amb caràcter cultural i lúdic fomentant la participació activa dels infants de la nostra ciutat.

Recentment, amb la voluntat de promoure la participació dels infants de la ciutat de manera responsable i crítica pel que fa a la presa de decisions del govern local en temes que els afecten directament, es crea el Consell Municipal d’Infància i la ciutat rep la distinció d’Igualada, Ciutat Amiga de la Infància d’Unicef.

Igualada renova el reconeixement de l'UNICEF com a Ciutat Amiga de la Infància

L’Ajuntament d’Igualada ha rebut aquesta setmana una carta en què se li comunica que en la reunió celebrada el 27 de novembre de 2023, la Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, formada per representants del Ministeri de Joventut i Infància, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA) i UNICEF Espanya, ha acordat renovar el Reconeixement a l’Ajuntament d’Igualada com a Ciutat Amiga de la Infància, en el marc de la Convocatòria de Reconeixements 2023.

UNICEF Espanya i dels membres de la Secretaria Permanent de Ciutats Amigues de la Infància han traslladat l’enhorabona per la renovació d’aquest reconeixement a l’Ajuntament, pel seu compromís que al llarg dels anys en el compliment dels drets dels nens, nenes i adolescents, i el lideratge d’un procés continu d’implementació estratègica.

Al llarg d’aquests 4 anys, Igualada ha liderat la participació infantil a través del consell dels infants, un organisme amb representació de totes les escoles de la ciutat, i que any a any ha treballat una temàtica concreta per millorar la ciutat. El procés participatiu del Parc Central, on els infants i joves van escollir la construcció d’un gran skate park, la instal·lació de caixes niu, el treball per donar a conèixer les malalties mentals, i el projecte de treball km0 amb el camp d’oliveres i la producció de l’oli han estat alguns dels projectes treballats.

La regidora d’Infància, Patrícia Illa, acompanyada de la regidora Carme Riera, qui havia estat també regidora d’Infància, ha explicat que “l’aposta de l’Ajuntament d’Igualada per les polítiques d’infància i d’adolescència es plasmen també amb el reconeixement i assoliment de dos projectes europeus i dos premis, un europeu i un d’estatal”. Al llarg d’aquests 4 anys l’Ajuntament ha obtingut el reconeixement de la Comissió Europea sent finalistes al Be Inclusive Award per treballar els valors europeus i de comunitat entre adolescents de diferents nacionalitats; un premi nacional per part de La Red Estatal de Ciudades Educadoras  i dos projectes europeus que treballen els drets dels infants, el Playful Paradigm, és a dir, el projecte de ciutats jugables, així com el WeSTEMeu, projecte aconseguit recentment on es promou la igualtat a través de  treballar les vocacions científiques i tecnològiques entre infants i sobretot nenes.

Ser part de la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància implica compartir una mateixa visió: que tot nen, nena i adolescent pugui desenvolupar-se plenament a les seves ciutats i comunitats, perquè el progrés de la infància és el progrés de tothom. És una inversió en la infància que té un impacte positiu, present i futur, transformador de la realitat dels nens i les nenes i de tota la societat.

 

 

*Vídeo realitzat pel Consell d’Infants d’Igualada durant la situació d’emergència COVID que va viure la nostra ciutat d’Igualada. Gràcies Infants !! Març 2020

IGUALADA REP PER PRIMERA VEGADA LA DISTINCIÓ DE CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA

Igualada ha rebut el segell de Ciutat Amiga de la Infància, atorgat per UNICEF, i l’ostentarà, com a mínim, fins l’any 2022. Aquest 7 de novembre l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la tinent d’Alcalde d’Acció Social, Igualtat, Infància i Joventut, Carme Riera, han donat els detalls d’un guardó que es recollirà el proper dia 27 en un acte que tindrà lloc a Oviedo.

El passat 25 d’octubre, aquest organisme va fer públics els noms dels 114 nous membres que han entrat a formar part de la Xarxa de Ciutats Amigues de la Infància, entre els quals hi ha la capital de l’Anoia, juntament amb altres ciutats catalanes com Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sitges o Martorell. Amb aquestes incorporacions, ara mateix ja són 274 els governs locals de l’Estat integrats en aquesta xarxa, aquells que es distingeixen per haver situat la infància al centre de la seva acció: això suposa, segons UNICEF, que el 41% d’infants viu avui en una Ciutat Amiga de la Infància. La xarxa s’estén per una trentena de països dels cinc continents.

Ciutats Amigues de la Infància · Una Ciutat Amiga de la Infància és aquella ciutat, poble, comunitat i sistema de govern local compromès amb el compliment dels drets de les nenes, els nens i els adolescents, seguint la Convenció sobre els Drets dels Infants, i promovent també una ciutadania democràtica amb i per la infància.

El secretariat encarregat d’avaluar les candidatures presentades i atorgar les distincions el constitueixen el Comitè Espanyol d’UNICEF, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA).

El compromís dels governs reconeguts es fa palès en el fet que cadascun d’ells ha dissenyat un Pla Local d’Infància amb la finalitat de contribuir als cinc objectius marc de la iniciativa: cada infant és valorat, respectat i tractat justament dins la seva comunitat; les veus, necessitats i prioritats de cada nen i nena són escoltats i considerats en les normatives i polítiques públiques, els pressupostos i les decisions que els afecten; tots els infants tenen accés als serveis essencials de qualitat; tots els nens i nenes viuen en entorns segurs i nets; i tots ells tenen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci.

Els infants, protagonistes de les polítiques públiques · Segons han destacat Riera i Castells, aquest reconeixement posa en valor la tasca de l’Ajuntament d’Igualada, en coordinació amb les entitats locals i amb els propis nens i nenes, a l’hora de liderar un procés continu d’implementació de polítiques i mesures que millorin el benestar dels més petits.

En aquest sentit, posen de manifest que el reconeixement correspon al compromís i l’esforç que s’ha dut a terme per incorporar la infància i l’adolescència al centre de l’agenda política. Entre altres accions, s’ha creat el Consell Municipal dels Infants –format per escolars entre 9 i 12 anys i que renovarà els seus membres la setmana vinent– i s’ha elaborat també del Pla Local d’Infància i Adolescència, una eina de treball transversal, elaborada sobre la base d’una diagnosi prèvia, que unifica prioritats i estableix línies d’acció comunes i compartides.

També s’està apostant per convertir els infants de la ciutat en protagonistes amb capacitat de decisió, involucrant-los en processos participatius com el que està definint actualment com ha de ser la futura ampliació del Parc Central, que es preveu destinar al joc, el lleure i l’esbarjo, o incorporant propostes nascudes al Consell Municipal dels Infants als diferents actes i esdeveniments culturals i festius. En aquesta línia, precisament, el proper 25 de novembre i també al Parc Central, se celebrarà la segona edició del Dia dels Drets dels Infants, una jornada lúdica que situa els infants i les seves famílies com a protagonistes.

La voluntat de l’Ajuntament des d’ara, segons avancen Castells i Riera, és  potenciar encara més les polítiques públiques orientades als infants i adolescents, reforçar aquelles iniciatives, espais i recursos que ja tenen a l’abast i generar-ne de nous encaminats a incentivar la seva participació, incrementar el seu benestar i facilitar el seu desenvolupament personal. En aquest marc, han destacat específicament la voluntat de desenvolupar un projecte de gran abast que pugui optar a ser premiat al Certamen de Bones Pràctiques de la UNICEF, que reconeix aquelles iniciatives exemplars en àmbits com la planificació urbana sostenible, l’atenció als col·lectius vulnerables, les estratègies innovadores de participació, l’abordatge de problemes de violència en l’àmbit educatiu o de les xarxes socials, els models d’èxit en inclusió social, les campanyes efectives per al benestar o l’aplicació de l’Agenda 2030 o Agenda Hàbitat III, sempre enfocades cap a la infància i l’adolescència.

 

IGUALADA REP LA DISTINCIÓ DE CIUTAT AMIGA DE LA INFÀNCIA D’UNICEF

Per part de l’Ajuntament hi han assistit l’alcalde, Marc Castells, i el regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals, Pere Camps

27-11-2018

 

El Palau de Congressos d’Oviedo ha acollit aquest dimarts, 27 de novembre, la gala de lliurament dels premis de la UNICEF als nous governs locals reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància per al període 2018-2022. Per part de l’Ajuntament d’Igualada hi han assistit l’alcalde, Marc Castells, i el regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals, Pere Camps. L’acte ha comptat amb la presència, entre altres, del president del comitè espanyol de la UNICEF, Gustavo Suárez, de l’alcalde d’Oviedo, Wenceslao López, i de la consellera de Serveis i Drets Socials del govern d’Astúries, Pilar Varela.Un a un, els 114 municipis que s’incorporen per primera vegada a la Xarxa de Ciutats Amigues de la Infància, han anat pujant a l’escenari i han recollit el diploma acreditatiu. Amb aquestes incorporacions, ja són 274 els governs locals de l’Estat integrats en aquesta xarxa, aquells que es distingeixen per haver situat la infància al centre de la seva acció. La xarxa arriba a una trentena de països dels cinc continents.

Una Ciutat Amiga de la Infància és aquella ciutat, poble, comunitat i sistema de govern local compromès amb el compliment dels drets de les nenes, els nens i els adolescents, seguint la Convenció sobre els Drets dels Infants, i promovent també una ciutadania democràtica amb i per la infància. El secretariat encarregat d’avaluar les candidatures presentades i atorgar les distincions el constitueixen el Comitè Espanyol d’UNICEF, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA).

El compromís dels governs reconeguts es fa palès en el fet que cadascun d’ells ha dissenyat un Pla Local d’Infància amb la finalitat de contribuir als cinc objectius marc de la iniciativa: cada infant és valorat, respectat i tractat justament dins la seva comunitat; les veus, necessitats i prioritats de cada nen i nena són escoltats i considerats en les normatives i polítiques públiques, els pressupostos i les decisions que els afecten; tots els infants tenen accés als serveis essencials de qualitat; tots els nens i nenes viuen en entorns segurs i nets; i tots ells tenen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci. Marc Castells afirma que “creiem fermament que els nostres infants i adolescents han de ser actors destacats en el dia a dia de la ciutat i, per això, els volem dotar d’eines per a fer sentir la seva veu i perquè tinguin la capacitat d’incidir en les polítiques i decisions que els afecten directament”. I, en aquesta línia, ha recordat iniciatives de recent impuls per part de l’Ajuntament d’Igualada, com el Consell Municipal dels Infants o el procés participatiu que es porta a terme als centres escolars de la ciutat per a definir la futura ampliació del Parc Central.

Més informació AQUÍ.